Νέα σελίδαarxeologia

  • sam_1906-1.JPG

Μουσειο Σολωμου και Καλβου

museo-solomos-kalvos.jpg
Αυτό το μουσείο, που ιδρύθηκε το 1959 από ένα σύλλογο θαυμαστών των καλών τεχνών στη Ζάκυνθο, βρίσκεται στην υποβλητική μικρή πλατεία του Αγίου Μάρκου και είναι πολύ γνωστό γιατί σ»αυτό φυλάσσονται τα λείψανα δύο ποιητών του Διονύσιου Σολωμού και του Αντρέα Κάλβου, που είναι αυθεντικά εθνικά σύμβολα.

Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν επίσης αντικείμενα τέχνης του τόπου όπως ζωγραφικά έργα του 18ου και 19ου αιώνα, κεραμικά, γλυπτά και αρχαία μουσικά όργανα? ιδιαίτερα φροντισμένο είναι και το τμήμα που αφορά ενδυμασίες και όπλα των αριστοκρατικών οικογενειών του περασμένου αιώνα.
Υπάρχουν επίσης πολλές προσωπογραφίες των πιο επιφανών προσωπικοτήτων του νησιού και μια συλλογή θυρεών.
Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από 9:00 μέχρι 14:00 και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το τηλέφωνο: 26950 28982.

Βυζαντινο Μουσειο Ζακυνθου

sam_1906-2.JPG
Βυζαντινο Μουσειο Ζακυνθου
Βρίσκεται στην πλατεία Δ. Σολωμού, την πιο μεγάλη και γοητευτική πλατεία του νησιού, η οποία μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953, αποκτά πάλι σήμερα την παληά της γοητεία.
Το μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά το 1960, αναπτύσσεται συνολικά σε τρεις ορόφους και οι δύο πρώτες αίθουσες δίνουν αμέσως την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει ξυλόγλυπτες εικόνες της βυζαντινής εποχής, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη βρίσκουν θέση πρωτότυπα αφρέσκα του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα.
Δύο ακόμη αίθουσες είναι αφιερωμένες στην έκθεση έργων ζωγραφικής του 18ου αιώνα και ελαιογραφίες καλλιτεχνών όπως οι Δοξοράς, Κουτούζης και Καντούνη.Η ιδιαίτερη σημασία του μουσείου αυτού οφείλεται τέλος στην δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης να εκτιμήσει τις φωτογραφίες και τις αναπαραστάσεις της πόλης όπως ήταν πριν τον σεισμό, καθώς και την καλλιτεχνική εξέλιξη από την μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι την σημερινή, σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας από 8:30 έως 15:00 και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ακόλουθο τηλεφωνικό αριθμό: 26950 42714.

Δημοτικη Βιβλιοθηκη

biblioteca.jpg
Δημοτικη Βιβλιοθηκη
Η δημοτική βιβλιοθήκη καλύπτει ένα μέρος του μεγάλου κτιρίου που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού.
Η ιστορία της ξεκίνησε το 1628 και, πριν το σεισμό και την πυρκαγιά που κατέστρεψαν τα πάντα, διατηρούσε έγγραφα και βιβλία μοναδικά από τους ποιητές του παρελθόντος.Η δημοτική βιβλιοθήκη καλύπτει ένα μέρος του μεγάλου κτιρίου που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού.
Η ιστορία της ξεκίνησε το 1628 και, πριν το σεισμό και την πυρκαγιά που κατέστρεψαν τα πάντα, διατηρούσε έγγραφα και βιβλία μοναδικά από τους ποιητές του παρελθόντος.
Χάρη στις δωρεές μερικών Ζακυνθινών που έθεσαν στη διάθεση της βιβλιοθήκης βιβλία της προσωπικής τους συλλογής έγινε εφικτό να ανασχηματιστεί το παρελθόν και να τεθεί στη διάθεση όλων.
Στη βιβλιοθήκη είναι δυνατόν να βρείτε σπάνια βιβλία που αφορούν την ιστορία και τις παραδόσεις της Ζακύνθου, γραμμένα από διάσημους συγγραφείς, αντίγραφα παλαιών εφημερίδων και απομνημονεύματα σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και φωτογραφίες της Ζακύνθου όπως ήταν πριν την καταστροφή του 1953.

Θεματικο Εκθεσιακο Κεντρο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα

mostra-tartarughe-3.jpg
Θεματικο Εκθεσιακο Κεντρο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης που υπάγεται σε Περιοχή Προστασίας του Τοπίου Φ1, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στο δημοτικό διαμέρισμα Βασιλικού.
Ο διαμορφωμένος χώρος του Θεματικού Κέντρου, το εκθεσιακό και ενημερωτικό υλικό, η χρήση των πολυμέσων και τα αναμνηστικά αντικείμενα που δίνονται, αποτελούν για τον επισκέπτη αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλιες ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο. Πέραν όμως των βιολογικών και ηθολογικών πληροφοριών που δίνονται για την Caretta caretta, το Θεματικό Κέντρο προσφέρει μία γενική ματιά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ αλλά και στα γενικότερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Προστατευόμενης Περιοχής, καθώς επεκτείνεται και στη γνωριμία με άλλα είδη προτεραιότητας και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε στη Ζάκυνθο.
Η κατασκευή του Θεματικού Εκθεσιακού Κέντρου που ολοκληρώθηκε το 2006 χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% το ανώτερο και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

μουσείο φυσικής ιστορίας Χέλμης

museo-naturale.jpg
Το μουσείο φυσικής ιστορίας Χέλμης
Το μουσείο φυσικής ιστορίας Χέλμης είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ζάκυνθο.
Τα εγκαίνια του λάβανε χώρα στις 10 Οκτωβρίου του 2000 και ο ιδρυτής τους είναι ο κ. Παναγιώτης Χέλμης.
Το μουσείο βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα στο νησί της Ζακύνθου, σε ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό κτήριο.
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δείγματα χλωρίδας και πανίδας της φυσικής ζωής της Ζακύνθου όπως: βράχους και πετρώματα, απολυθώματα φυτών και ζώων, κοχύλια, ψάρια και πουλιά.
Εκπαιδευτικά υλικά για παιδιά μετατρέπουν την επίσκεψη σε μια διασκεδαστική εμπειρία. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το ωράριο λειτουργίας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.museumhelmis.gr.
 

Μουσείο Ναβάλ

museo-navale.jpg
Μουσείο Ναβάλ
 
Το μουσείο Ναβάλ βρίσκεται στην τουριστική περιοχή Τσιλιβή.
Ιδρυτής είναι ο Anthony Miller και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ζάκυνθο το οποίο αναπαράγει την θαλασσινή ιστορία του νησιού από τον 17ο αιώνα έως σήμερα.
Η συλλογή περιέχει πίνακες ακουαρέλας οι οποίοι αποκαλύπτουν ολόκληρη την εξέλιξη των θαλάσσιων μεταφορών καθώς και μία μεγάλη ποικιλία Βυζαντινών πλοίων από την αρχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έως την άλωση από τους Οθωμανούς το 1453.
Το μουσείο είναι ανοικτό από τις 8.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι κατόπιν ραντεβού μόνο. 
Καλέστε στο νούμερο 26950 42436.
 

Μουσειο αγροτικου πολιτισμου

museo-agricolo.jpg
Μουσειο αγροτικου πολιτισμου
Ιδρύθηκε το 1998 στο μικρό χωριό Πηγαδάκια, στο Δήμο Αλυκών, και εκθέτει τον πολιτισμό και την ιστορία της παράδοσης στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας και ιδιαίτερα του νησιού. 
Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια αντικείμενα από τον 16ο αιώνα, όπως επαγγελματικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης και πολύ σπάνια έργα της αρχαίας τοπικής βιοτεχνίας.
Το μουσείο είναι ανακατασκευή παραδοσιακού σπιτιού, με σαλόνι, κουζίνα και υπνοδωμάτιο με παραδοσιακά έπιπλα.
Έξω υπάρχουν επίσης αγροτικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν για το σιτάρι καθώς και για το πάτημα των σταφυλιών και των ελιών.