Marine Park of Zakynthos

Θαλάσσιο Παρκο της Ζακύνθου

falco.jpg

Θαλάσσιο Παρκο της Ζακύνθου

Το θαλάσσιο παρκο της Ζακύνθου βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής; αγκαλιάζοντας την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα, περιλαμβάνει τόσο τις περιοχές προς το εσωτερικό του νησιού στις παραλίες Λίμνη Κερί, Λαγανάς και Καλαμάκι, όσο και τις Στροφάδες που είναι δύο νησίδες σε απόσταση πενήντα ναυτικών μιλίων νότια της Ζακύνθου.
Ολη η η προστατευόμενη ζώνη παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της Μεσογείου, με αμμουδιές, βράχια που ξεπηδούν από αμμόλοφους, ενώ στις κοντινές στεριές υπάρχουν πυκνά πευκοδάση, εύφορες αγροτικές περιοχές και εκτάσεις καλυμμένες από αυτοφυή Μεσογειακή βλάστηση.
Το εθνικό θαλάσσιο Πάρκο, που ιδρύθηκε το 1999, έχει σκοπό την αποτελεσματική προστασία της ιδιαίτερης πανίδας που υπάρχει στο νότιο τμήμα του νησιού και την ένταξή της στην τοπική κοινωνία.
Τα πιο σημαντικά είδη ζώων που γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και οι Μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus. 
Ενώ οι χελώνες βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του πάρκου και διαλέγουν τις νότιες αμμουδιές της Ζακύνθου για την αναπαραγωγή τους, οι φώκιες συνήθως συναντώνται στον κόλπο του Λαγανά, αλλά για την αναπαραγωγή τους προτιμούν τις αναρίθμητες σπηλιές στην δυτική ακτή του νησιού.
Εκτός από την θαλάσσια χελώνα και την μοναχή φώκια μέσα στο πάρκο γίνεται προσπάθεια διάσωσης και άλλων ειδών ζώων:
Πτηνά: Στον νότιο κόλπο της Ζακύνθου και στις Στροφάδες συχνάζουν αποδημητικά πουλιά, φενικόπτερα, άγριόκυκνοι και δείγματα του γέρακα προσκηνυτή.
Ερπετά και αμφίβια: Υπάρχουν επίσης πολλά βατράχια, χελώνες, ιγκουάνα και νερόφιδα.
Θηλαστικά: στη στεριά υπάρχουν πολλά ζώα όπως ο σκατζόχοιρος και τα αγριοκούνελα, ενώ στα νερά του πάρκου μπορούν να συναντηθούν δελφίνια με "ρύγχος σαν μπουκάλι" τους είδους Tursiops Truncatus.

Το Εθνικό Πάρκο της Ζακύνθου έχει σαν σύμβολο την χελώνα και η έδρα του είναι στο Ζακύνθος.
Κοντά στην παραλία Δαφνη υπάρχει επίσης ένα εκθεσιακό κέντρο σχετικά με την θαλάσσια χελώνα καρετα-καρετα.
Για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.nmp-zak.org
 

Θαλάσσιο Πάρκο χάρτης με τις διάφορες προστατευόμενες περιοχές

mappa-1.jpg
Στο χάρτη αναφέρουμε τις τρεις διαφορετικές περιοχές στις οποίες χωρίζεται το πάρκο και τις απαγορεύσεις που ισχύουν για κάθε μία από αυτές.
Η περιοχή που ανήκει στο θαλάσσιο πάρκο αποτελείται από μια έκταση γης 14,2 τ.χλμ, 89,2 τ.χλμ θάλασσας και 31,2 τ.χλμ περιφερειακής ζώνης.
Στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν πολλά κέντρα πληροφόρησης και τα εξυπηρετούν οι υπεύθυνοι ασφαλείας του πάρκου που ασχολούνται παράλληλα με την φύλαξη και την ξενάγηση στις προστατευόμενες ζώνες.Σας θυμίζουμε ότι το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και για την καλή του λειτουργία είναι πραγματικά απαραίτητη η συνδρομή όλων των επισκεπτών όσον αφορά τον σεβασμό στους κανόνες. 
Δεδομένου ότι το θαλάσσιο πάρκο αποτελεί ένα πρώτο καινοτόμο βήμα για την διάσωση της φύσης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η Zanteisland.com ευχαριστεί εκ των προτέρων όλους τους επισκέπτες για την συνεργασία τους.

 

Χελώνες Καρέτα-Καρέτα

parcomarino-1.jpg
H χελώνα Caretta-Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο και είναι δυνατόν να την δείτε στη Ζάκυνθο γιατί αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά.
Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις ( η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη.
Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους.
Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους. 
Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά. 
Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν.
Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από την θάλασσα, την θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της. 
Μόλις διαλέξει το σημείο σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ αποθέτει εκεί τα αυγά, που είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας.
Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν (το 60%) πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν. 
Τα νεογνά μόλις βγούν κατευθύνονται προς την θάλασσα ακολουθώντας τον ορίζοντα και το φώς του φεγγαριού που αντανακλάται στο νερό αλλά μόνο ένα μικρό μέρος επιβιώνει γιατί σήμερα υπάρχουν εμπόδια στην παραλία και φώτα από εστιατόρια και πάμπ που αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια.
Οταν φτάσουν το νερό οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν και μόνο ένα στα χίλια ενηλικιώνεται.
 

Στροφάδες

strofadi.jpg
Οι Στροφάδες είναι δύο νησάκια στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς 27 μίλια τόσο από την Ζάκυνθο όσο και από την ακτή της Πελοπονήσου.
Τα δύο νησιά ονομάζονται Αρπύα το πιο μικρό και Σταμφάνη το μεγαλύτερο, και τα δυό είναι πεδινά και έχουν μέγιστο υψόμετρο από τη θάλασσα 20 μέτρα. Οι ακτές των δύο αυτών νησιών είναι βραχώδεις και έχουν παραλίες με άμμο.
Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και γιατί είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών κάθε χρόνο.
Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα, υπήρχαν κήποι που με τα φρούτα που παρήγαγαν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εκατό μοναχών που ζούσαν εκεί.Σήμερα, εκτός από την πλούσια άγρια βλάστηση που καλύπτει ολόκληρο το νησί, υπάρχουν ακόμη οπωροφόρα δέντρα όπως πορτοκαλιές, λεμονιές, συκιές. 
Υπάρχουν πάνω από 250 είδη φυτών και λουλουδιών μεταξύ των οποίων το πιο διαδεδομένο είναι ο αιωνόβιος κέδρος, που σχηματίζει και ένα πυκνό δάσος.
Οι Στροφάδες αποτελούν μέρος του θαλάσσιου πάρκου γιατί σ'αυτά τα δυό νησάκια κάνουν την φωλιά τους περισσότερα από 1200 είδη αποδημητικών πουλιών που κάθε χρόνο φεύγουν από την Αφρική και ξεκουράζονται σ' αυτό τον τόπο; ανάμεσα στα διάφορα είδη υπάρχουν η δεκαοχτούρα, ο κούκκος, η καρδερίνα, ο τσαλαπετεινός, και το χελιδόνι.
Εκτός από τόπος ζωής των διαφόρων ειδών ζώων και φυτών, είναι και κατοικία του μοναδικού καλόγερου που ζεί σ' αυτόν τον παράδεισο.
Στο νησί υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας Μητέρας του Θεού, ιδρύθηκε το 1200 περίπου σύμφωνα με την επιθυμία της πριγκίπησσας Ειρήνης, κόρης του αυτοκράτορα της Νίκαιας, που χάρη σ'αυτά τα νησάκια σώθηκε μετά από ένα ναυάγιο.
Αυτό το μοναστήρι είναι ένα κάστρο που αντιστάθηκε στο χρόνο, στη φύση, και στους πειρατές που του επιτέθηκαν και το λεηλάτησαν επανειλημένα, μα τώρα παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια παρακμής με ρωγμές στους τοίχους τους καταστρεμένους από το χρόνο.
Στο παρελθόν εκεί ζούσαν πολλοί μοναχοί και ανάμεσά τους ο Aγιος Διονύσιος σημερινός προστάτης του νησιού της Ζακύνθου και σε ανάμνηση χρόνων μακρυνών υπάρχουν οι βυζαντινές εικόνες, τα καντηλέρια και τα κεντήματα καθώς και μερικά γλυπτά όπως ο δικέφαλος αητός, σύμβολο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.